Van figuratief tot abstract

Mijn werk bestaat uit foto’s, schilderijen en sculpturen die ik met elkaar combineer. De inhoud van mijn werk komt voort uit mijn ervaring en betrokkenheid met mensen en mijn directe omgeving. Een belangrijk kenmerk in mijn werk is dramatiek, kwetsbaarheid en gevoel voor detail. Ik ben geïnteresseerd in het mysterie van het leven en de dood. Menselijkheid, tactiliteit, huid, intimiteit, broosheid, kwetsbaarheid, gelaagdheid, vergankelijkheid, emoties, stilte, sfeer en gevoeligheid zijn herkenbaar in mijn werk.

Als fotograaf concentreer ik mij op het moment en probeer de kern en sfeer naar boven te halen. Mijn manier van kijken is een beleving die ik vast leg met mijn camera. Bijvoorbeeld de fotoserie ijs en water laat je op een andere manier tijd ervaren. Bewegend water vormt onder het ijsoppervlak  een natuurlijke sculptuur. Een bevroren beweging tot stilstand gebracht. Water drager van het leven, helder, transparant, een spiegel, maar ook verwoestend, onrustig, vloeibaar, ijzig hard en troebel. De spiegeling van de lucht in het wateroppervlak en het zien van het detail doen mysterieus aan. Met het blote oog is het niet zichtbaar, door het oog van de camera is er een andere werkelijkheid. De kleuren blauw in deze serie intrigeren mij, als schilder onderzoek ik dit. In mijn onderzoek ben ik experimenteel en onderzoek op verschillende manieren de realiteit. In mijn schilderijen streef ik naar een verbinding tussen het figuratieve en het abstracte. Naast fotorealistische schilderijen pas ik ook vervreemdende technieken toe  op fotorealistische werken. Ik kras en schraap in de verf, en voeg andere materialen toe. Zo laat ik sporen achter in mijn abstract expressieve werk. Soms gaat de abstractie zo ver dat het oorspronkelijke werk nauwelijks nog te herkennen is.

Het zwarte doek met fotoprint is een tijdervaring. Het is niet de kloktijd, die we met elkaar afgesproken hebben, maar een persoonlijke innerlijke ervaring. Een tijd die geen data en uren kent, hij kent enkel de verschillende verschuivingen van het licht. Ervaring hoe we zelf tijd zijn. De echte tijd komt tot leven als de klok zwijgt.